Czym jest prosseco?

Prosecco stało się fenomenem na skalę światową, do tego stopnia, że podaż nie nadąża za globalnym popytem. Czym jest Prosecco i co jest przyczyną sukcesu tego kultowego włoskiego wina musującego?

Prosecco to wino musujące, orzeźwiające, lekkie, aromatyczne, o smaku cytrusów i nutach gruszki. Podaje się je schłodzone i jest idealnym napojem o każdej porze dnia. Mimo, że jest to wino musujące, nie może być traktowane jako alternatywa dla szampana, ponieważ brakuje mu subtelności w niuansach charakterystycznych dla tego ostatniego.

Pojawia się więc kolejne pytanie; dlaczego Prosecco stało się tak popularnym winem na całym świecie? Zdecydowana większość konsumentów uważa Prosecco za prostsze, gładsze i znacznie łatwiejsze do picia niż inne wina musujące i oczywiście znacznie tańsze niż oryginalny szampan. Konsumpcja tego włoskiego wina musującego w USA na przykład wzrosła w ostatnich latach czterokrotnie, ze sprzedaży niespełna 12 milionów butelek w 2010 roku do prawie pięćdziesięciu milionów w 2015 roku, co odpowiada dwukrotnej sprzedaży szampana.

Prosecco może być produkowane tylko z autochtonicznej odmiany winogron zwanej Glera, pochodzącej z regionów Veneto i Friuli-Venezia-Giulia w północno-zachodnich Włoszech. Wino powstaje przy użyciu metody Charmat, zwanej również metodą włoską. Po normalnej produkcji podstawowego białego wina, jest ono umieszczane w szczelnym zbiorniku pod ciśnieniem, aby przejść drugą fermentację, podczas której dwutlenek węgla jest uwalniany w postaci naturalnych bąbelków.

Czy wszystkie wina Prosecco są takie same? Nie. Istnieją trzy style w zależności od poziomu cukru resztkowego: Brut, Dry i ExtraDry. Regulacja jakościowa widnieje na etykietach jako Prosecco DOC, Denominazione di Origine Controllata, Prosecco DOCG i Superiore DOCG, która jest najwyższą klasyfikacją dla win z podstrefy Asolo i Conegliano Valdobbiadene.

Wino to bardzo dobrze komponuje się z szeroką gamą potraw, od smażonych kalmarów po kremowe makarony. Sprawdza się również w koktajlach. Miksolodzy włączają Prosecco do wielu swoich koktajli. Idealnym letnim koktajlem jest Prosecco z truskawkami lub grenadyną. Alkohol ten można również użyć do deserów, takich jak tiramisu z prosecco. Łączenie tego wina z sokami nie umniejsza jego osobowości, a jest przykładem jego wszechstronności.