Whisky i jej zdrowotne działania.

Badania twierdzą, że spożywanie alkoholu nie jest złe dla organizmu, jeżeli robi się to z głową. Jednym z najlepszych i najczęściej wybieranych jest whisky. Cieszy się dużym zainteresowaniem, ponieważ zazwyczaj nie odczuwamy kaca na drugi dzień. Kolejną zaletą jest bardzo niska zawartość kalorii w przeciwieństwie do piw, win, czy innych drinków. W swoim składzie posiada nieznaczną ilość cukru. Dodatkowo warto wiedzieć, że pozytywnie wpływa na serce. Zmniejsza ryzyko zatorów żylnych, co wiąże się z mniejszymi szansami udarów, zawałów, a także whisky hamuje odkładanie się złego cholesterolu w krwi. Jest to także bogate źródło przeciwutleniaczy, które hamują ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Przeprowadzone badania udowadniają, że spożywanie tego rodzaju alkoholu zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i demencję, dodatkowo wzmacniając funkcjonowanie mózgu. Zauważymy także, że spora część ludzi często sięga po whisky. Dzieje się tak, ponieważ whisky zmniejsza niepokój i koi nerwy.