Ekskluzywne degustacje. Jak cieszyć się trunkami Mundivie?

O satysfakcji z próbowania konkretnego alkoholu przesądza nie tylko jego smak i jakość, ale też technika degustacji. To ona w dużej mierze warunkuje ostateczne doznania i poziom zadowolenia konesera. Jak więc degustować ekskluzywne alkohole, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze?

Metody degustacji alkoholi

Technik degustacji trunków jest tak wiele, jak ich rodzajów i chociaż nie sposób wyróżnić najlepszych w każdym przypadku, warto poznać różne sposoby i samodzielnie je wypróbować. Często to właśnie taka metoda prób i błędów (ale bazująca na konkretnych ramach) pozwala znaleźć sposób, który daje największe zadowolenie z kosztowania ekskluzywnych trunków Mundivie.

Degustacja wódki

Wódkę przed próbowaniem trzeba przede wszystkim odpowiednio schłodzić. Powinna być zimna, ale nie zmrożona, bo przeraźliwe zimno całkowicie psuje odczucia, a subtelne aromaty są trudniejsze do uchwycenia. Mocniejsze chłodzenie ma sens tylko w przypadku czystej wódki, ale tym smakowym szkodzi, gdyż nadmiernie niska temperatura dosłownie maskuje złożoność smaków i aromatów alkoholu. Chłodną wódkę powinno się pić zawsze w odpowiednio dobranym szkle. Najlepsze będą kieliszki z wysoką nóżką i zwężającą się ku górze czarką pozwalające nieco zatrzymać ulotny aromat trunku.

W pierwszym kroku ocenia się kolor i klarowność alkoholu, a ta powinna być nienaganna. Szlachetne wódki muszą być całkowicie przejrzyste, co stanowi potwierdzenie prawidłowego przebiegu procesu destylacji. Alkohol powinien się też mienić pod światło, a jeśli dodatkowo będzie się lekko lepił do kieliszka, będzie to sugerowało złożoność jego smaku.

Po ocenie wzrokowej przychodzi czas na skosztowanie alkoholu i ocenę aromatu. Kieliszkiem należy zakręcić, aby trunek uwolnił swój zapach, następnie zbliżyć no nosa i powąchać, a później wziąć pierwszy łyk. Podczas tego wstępnego kosztowania skupiamy się głównie na ogólnych wrażeniach, a niuanse wychwytujemy przy kolejnych łykach.

Degustacja whisky

W pierwszym kroku whisky należy ocenić wzrokowo – dosłownie obejrzeć zawartość kieliszka pod światło, zakręcić szkłem i docenić głęboką barwę alkoholu. Wprawne oko jest w stanie ocenić wiek whisky na podstawie koloru – im jest ciemniejsza, tym trunek starszy. W kolejnym kroku wąchamy zawartość kieliszka w tulipanowym kształcie i najlepiej zrobić to kilkukrotnie, gdyż zwykle za każdym razem można wyczuć nieco inne nuty.

Następnie przechodzimy do kosztowania smaku – należy wziąć mały łyk i pozwolić, by trunek dosłownie rozlał się po podniebieniu, a później przełknąć whisky i zwrócić uwagę na finisz (posmak) odczuwalny na końcu. Istotny jest nie tylko sam bukiet, ale też czas, przez który można go czuć, złożoność nuty smakowej i jej ostrość.

Degustacja rumu

Podczas próbowania rumu niezwykle istotna jest ocena barwy alkoholu, dlatego że może nam ona wiele powiedzieć o jego smaku. Jasny rum jest zazwyczaj delikatniejszy od tego ciemnego, chociaż nie zawsze jest to regułą. Najważniejszą zasadą podczas degustacji rumu jest utrzymanie jego odpowiedniej temperatury, a ta – w odróżnieniu od większości trunków – powinna być pokojowa. Smakowanie alkoholu w takiej temperaturze pozwala w pełni rozkoszować się pełnym bukietem smaku i głębokim aromatem. Nie dotyczy to jedynie starszych typów rumów, które lepiej smakują po lekkim schłodzeniu.

Rum podaje się w niewielkich zwężających się ku górze kieliszkach typu sniffer. Jeśli chodzi o samo smakowanie, najlepiej rozlać trunek po podniebieniu i potrzymać go chwilę w ustach, żeby wyczuć charakterystyczny balans między słodkością a wytrawną nutą.

Ogólne porady dotyczące degustacji

Technika degustacji poszczególnych typów alkoholi Mundivie jest bardzo podobna i można wręcz wyróżnić kilka naczelnych zasad, jakimi trzeba się przy niej kierować. Pierwszą jest serwowanie trunków we właściwie dopasowanych kieliszkach i ma to nie tylko znaczenie estetyczne, ale też ogromnie wpływa na doznania smakowe. Drugą zasadą jest podawanie alkoholu w odpowiedniej temperaturze, a ta będzie inna w zależności od trunku. O ile wódki podaje się zazwyczaj schłodzone do 6-10°C, o tyle dla win właściwa temperatura będzie wynosiła 13-18°C.

Znaczenie degustacji w kulturze spożycia luksusowych alkoholi

Degustacja to nie tyle picie alkoholu, ile smakowanie i rozkoszowanie się złożonością jego szlachetnych nut. Degustację można nazwać sztuką świadomego spożywania trunku z uwzględnieniem jego szczególnych walorów. Jeśli robi się to w odpowiednim towarzystwie i anturażu, próbowanie staje się doświadczeniem, a nawet jednym ze sposobów świętowania wyjątkowych chwil.

Poprzez degustację możemy celebrować ważne wydarzenia i hołdować tradycji, np. wznosić okolicznościowe toasty. W kontekście kulturowym postrzega się ją nie jako sam proces konsumpcji, ale raczej rytuał pozwalający odkrywać niuanse próbowanych trunków przy pomocy wszystkich zmysłów.

Degustacja alkoholu przybiera różne oblicza, od celebrowania, przez ceremoniał, po doświadczenie czysto kulturalne. Dbałość o wyjątkowy przebieg tego procesu jest warunkiem satysfakcji nie tylko cechami organoleptycznymi alkoholu, ale też samą czynnością jego próbowania.