Alkohol w kasynie

Kasyna od zawsze kojarzone były z serwowaniem rozmaitych procentowych trunków. Alkohol w kasynach obecny jest od początku. Towarzyszył także grom losowym na długo przed tym, jak na świecie pojawiły kasyna w obecnej formie. Przyjrzyjmy się więc krótko, jak ta kwestia wygląda w świecie hazardu.

Stało się już regułą, że przy kasynach działają bary serwujące gościom kasyna alkohol z wysokiej półki. Jest to już tradycją i normą w każdym takim obiekcie. Początki powiązań współczesnego hazardu i gier losowych ze sprzedażą alkoholu zaobserwować można między innymi w dawnych salonach gier, na przykład tych działających na dawnym Dzikim Zachodzie. Wraz z rozwojem salonów gier stopniowo przekształcały się one w znane dzisiaj kasyna.

Tak jak wcześniej w salonach podawano przy barze napoje wyskokowe tak i później, wraz z uformowaniem się kasyn z prawdziwego zdarzenia ich sprzedaż na stałe wpisała się w wizerunek świątyń hazardu. Powiązanie to ewoluowało oczywiście także na innych kontynentach, nie tylko w Nowym Świecie ale i na Starym Kontynencie.

Alkohol jako gratis

Kasyno to miejsce, gdzie z założenia ludzie mają dobrze się bawić, a nie od dziś wiadomo, że jedną z rzeczy sprzyjającej rozrywce są właśnie napoje wyskokowe. Wiele kasyn oferuje swoim gościom darmowe drinki podczas gry, co stanowi jeden z trików i sposobów oddziaływania na graczy. Należy jednak zauważyć, że jest to zagranie nie zawsze do końca uczciwe i mogące mieć wpływ na przebieg rozgrywki.

Alkohol, jak wiemy, wpływa na pracę mózgu powodując spowolnienie tempa jego pracy. Jednocześnie poprawia humor i samopoczucie tak, że początkowo gracz nawet może nie być świadomy wpływu trunków na decyzje jakie podejmuje przy kasynowym stole. Popijając drinki grający może szybko zacząć wykonywać złe i niekorzystne dla siebie ruchy skutkujące tym, że straci więcej pieniędzy. Udowodniono badaniami, że nawet osoba, która jest lekko wstawiona lub bardziej pijana, po kilku kolejkach w barze, jest skłonna do bardziej liberalnych decyzji odnośnie posiadanych pieniędzy.

Zaczyna nierozsądnie i często wbrew logice i realnym szansom obstawiać coraz wyższe stawki w grze co niesie za sobą duży stopień ryzyka ich utraty. To co dla klientów jest stratą, będzie korzyścią dla samego kasyna, które w ten w nie do końca uczciwy sposób wzbogacają się na takich graczach. Darmowy alkohol jest tu więc środkiem na to, aby skłonić gości do dłuższego pobytu a tym samym niezamierzonego wydawania większych ilości pieniędzy, niejednokrotnie dużo wyższych sum niż pierwotnie planowali. Tacy nietrzeźwi gracze często, co potwierdzają udokumentowane przypadki, należą do najbardziej dochodowych w kasynie.

Reasumując, ochocze korzystanie w darmowych napitków i spożywanie w kasynie zwiększonych ilości alkoholu zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Nie warto spożywać go także grając w kasynie internetowym za pośrednictwem swojego komputera – swoje kasyno online możesz znaleźć tutaj. Choć w tym przypadku pite drinki na pewno nie są darmowe, gdyż musisz je sobie wcześniej kupić, to jednak ich wpływ będzie identyczny jak w przypadku tych spożywanych w kasynie stacjonarnym – obniżenie koncentracji i pogorszenie efektywności podejmowanych decyzji.

Alkohol ze wszystkich stron świata

Zależnie od renomy, prestiżu oraz charakteru kasyna w barze można dostać różne rodzaje  alkoholowych napojów. Popularne na cały świat kasyna siłą rzeczy mszą mieć ich szeroki wachlarz tak, aby móc zaoferować klientom przybyłym z odległych nieraz stron ich rodzime drinki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie miejscowym bywalcom, którzy by chcieli skosztować egzotyki. Z kolei lokalne trunki, znane i popularne w danym regionie świata zainteresują głownie miejscowych, ale analogicznie mogą chcieć ich spróbować także przyjezdni z dalekich stron. Szerokie menu jest więc jak najbardziej wskazane. W mniej znanych regionalnych kasynach dominują raczej lokalne specjały oferowane z myślą o przyciągnięciu okolicznych mieszkańców niezależnie od stopnia ich zamożności i grubości portfela.

W większości kasyn trzon alkoholowej „oferty” jest zazwyczaj zbliżony, choć jak wspomniano wyżej różnica tylko w wielości odmian poszczególnych trunków. Niemal na pewno w każdym kasynie będziemy mogli skosztować różnego rodzaju szampanów, win, rumów a także likiery i nalewki o różnych smakach bądź też słynną „szkocką” z lodem. Ceny poszczególnych napitków też różnią się zależnie od stopnia ich rzadkości, szlachetności i tego dla jakiej grupy klientów są przygotowane. Czy dla przeciętnego Kowalskiego, który zadowoli się pospolitym trunkiem, czy też dla odwiedzającego kasyno bogatego biznesmena, dla którego im droższy alkohol tym lepszy i który za kieliszek rzadkiego specjału jest skłonny zapłacić nawet sporą sumę.

Serwując gościom darmowe drinki w ramach poczęstunku obsługa kasyna musi jednak zachować pewną dozę ostrożności, gdyż, jak pokazała głośna sprawa kilka lat temu łatwo przekroczyć tu cienką granicę. Polski Naczelny Sąd Administracyjny musiał rozstrzygnąć, czy darmowe drinki mają na celu tylko zachęcenie do hazardu i doprowadzenie klienta do stanu psychofizycznego, w którym podejmuje on niekorzystne dla siebie decyzje, czy też gratisowe poczęstunki i wydatki na nie są formą reprezentacji podlegającą pod ustawowy zakaz promocji i reklamy hazardu.