Rodzaje alkoholi

Alkohol to jedna z tych substancji dozwolona dopiero po osiągnięciu 18 roku życia – przynajmniej w Polsce. Pod tą ogólną nazwą kryje się wiele rodzajów alkoholi – niskoprocentowych na przykład piwo, czy małe drinki – oraz wysokoprocentowe na przykład klasyczna wódka. Same te określenia piwo, wino, wódka, czy nalewka wskazują cechy danego trunku, jak na przykład zawartość alkoholu, sposób produkcji. Co więc za sobą kryją te nazwy? Najpopularniejsze jest piwo, napój alkoholowy powstały na skutek fermentacji brzeczki piwnej. Najczęściej ma około 5%, choć teraz coraz częściej spotykane są mocniejsze. Wino to trunek otrzymywany najczęściej poprzez fermentację winogron lub innych owoców. Średnia zawartość alkoholu w winie wynosi od 9 do 15%, przy czym mogą być wina mocniejsze – tak zwane wzmacniane. Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców i ziół. Dlatego zawierają dużo witamin i substancji odżywczych. Dzięki czemu w rozsądnych ilościach mogą pomóc na niektóre dolegliwości zdrowotne. Wódka to napój wysokoprocentowy. Zwykle zawiera 40%. Jest to jeden z najbardziej znanych trunków naszej części Europy.