Typowe i tradycyjne alkohole z Francji

Francja to kraj o największej produkcji wina (francuskie wino jest bardzo znane) i z najlepszymi szampanami na świecie. W rzeczywistości, choć wina musujące ze wszystkich regionów świata popularnie nazywane są szampanem, prawda jest taka, że ta nazwa pochodzenia odnosi się wyłącznie do francuskiego obszaru Szampanii, gdzie narodził się ten klasyczny francuski napój. Ponadto Francja ma ogromną kulturę typowych napojów, takich jak likiery, koktajle, brandy, które prezentujemy poniżej.

1 Pastis

Termin pastís oznacza mieszaninę. Jest to likier, czyli napój destylowany z alkoholu etylowego, do którego dodaje się kwiaty i zioła prowansalskie (historyczny region Francji), a następnie dodaje lukrecję i anyż. Jest typowym alkoholem regionów Prowansji i Marsylii, a powstał, gdy w 1915 roku zakazano używania Absyntu (napój zakazany ze względu na możliwość wywoływania halucynacji). Zawartość alkoholu jest wysoka, między 40 a 45%. Najbardziej znane marki to Ricard i Bardouin.

2 Kir

Po pastisie jest to napój najbardziej popularny wśród Francuzów jako aperitif. Jego nazwa pochodzi od burmistrza Burgundii, Felixa Kir, który częstował tym koktajlem swoich gości na oficjalnych przyjęciach. Jest to koktajl przygotowany z Crème de Cassis i białego wytrawnego wina burgundzkiego. Pije się go jako aperitif przed posiłkami. Istnieje wariant zwany Kir Royale, w którym wino zastępuje się szampanem.

3 Armaniak

Armaniak to brandy produkowana we francuskim regionie Armagnac jako produkt destylacji białego wytrawnego wina. Zawartość alkoholu w nim jest wysoka, około 40%. Najczęściej pije się go jako napój wspomagający trawienie po obiedzie. Szczegóły na temat tego alkoholu znajdziesz w: https://centrumwin.pl/poznaj-smak-najstarszego-francuskiego-alkoholu-armaniaku

4 Triple sec

Likier o dużej zawartości alkoholu, 40%, otrzymywany w wyniku destylacji skórek pomarańczy różnych odmian i pochodzenia, zarówno słodkich jak i gorzkich. Najczęściej pije się go po deserze, jako dodatek do kawy oraz jako napój wspomagający trawienie. „Cointreau” jest znaną marką we Francji i jest powszechnie stosowany do przygotowania znanych koktajli, takich jak „Cosmopolitan” i „Marguerite”.

5 Koniak

Koniak zawdzięcza swoją nazwę obszarowi Francji, w którym jest produkowany, miastu Cognac, i jako jedyny może być legalnie nazywany tą nazwą. Jest to rodzaj brandy, która powstaje w wyniku podwójnej destylacji białego wina gronowego w miedzianych naczyniach i starzenia go w dębowych beczkach.

6 Chambord

Likier ten powstaje w Dolinie Loary we Francji, a swoją nazwę zawdzięcza Château de Chambord, które w 1685 roku odwiedził król Ludwik XIV, gdzie skosztował tego likieru i stał się on jednym z jego ulubionych. Powstaje z czarnych i czerwonych malin, koniaku i wanilii. Charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu – około 79%.