W ciągu ostatnich kilku lat wszyscy obserwujemy duży boom na rynku piwa rzemieślniczego. Wśród najbardziej znanych wyróżnia się jeden o głębokim złotym kolorze, niezwykłym smaku i intensywnym aromacie: India Pale Ale.

Większość z nas nie jest już zainteresowana kupowaniem byle jakiego piwa z supermarketu. Dzięki modzie, która przyszła do Polski z zagranicy, dziś szukamy raczej produktów pochodzących z małych lokalnych browarów, a więc mało uprzemysłowionych. W ten sposób robimy krok naprzód nie tylko w kierunku nowego trendu spożywania lokalnych produktów, wspierania polskich firm, ale także propagujemy modę na picie produktów wytwarzanych w sposób mniej przetworzony.

Sukces piwa IPA

Jednym z napojów o bogatej złotej barwie, który zasługuje na naszą uwagę jest piwo IPA, bardzo dobrze znane i chętnie wybierane przez miłośników piwa na całym świecie. Czy chcesz wiedzieć, dlaczego IPA odniosła i nadal odnosi sukces i skąd tak naprawdę pochodzi jej przydomek? Aha, i dlaczego jej smak odróżnia go od innych piw, które możemy znaleźć w supermarketach? Jeśli interesuje Cię również historia, to czytaj dalej…

Piwa to wyróżniają się wysoką zawartością alkoholu (między 5° a 7°), głębokimi aromatami, które trunek zyskuje po destylacji, miedzianą barwą i niezwykłą goryczką z owocowymi niuansami. Ponadto w Ipie dominuje wysoka zawartość chmielu i słodu, co z kolei nadaje jej pełny i intensywny smak, bardzo popularny wśród smakoszy piwa. Może zainteresować Cię również – jak pisać na telefonie pod wpływem alkoholu?

Nazwa piwa pochodzi od …

Indian Pale Ale* to rodzaj piwa, które powstało z rodziny Pale Ale. Bohaterem tego wpisu jest piwo górnej fermentacji, warzone głównie ze słodu (im większy udział słodów, tym jaśniejszy kolor trunku). Termin Pale Ale pojawił się po raz pierwszy około 1703 roku w odniesieniu do piw produkowanych z suchych słodów. Różne praktyki warzenia piwa i różne poziomy chmielu zaowocowały różnorodnością smaków w rodzinie Pale Ale.

Jak warzono India Pale Ale?

Historia głosi, że aby zachować smak piwa podczas długiej podróży z Anglii do Indii w XIX wieku i nie dopuścić do jego zepsucia, Brytyjczycy wpadli na pomysł, aby dodać więcej chmielu do naparu, jednocześnie podnosząc zawartość alkoholu. I tak narodził się nowy rodzaj piwa IPA, znany na całym świecie z wyrazistego chmielowego aromatu, goryczki i brązowego koloru.

Dzięki Brytyjczykom w XIX wieku i ich odkryciu podczas długich rejsów do Indii dziś możemy cieszyć się bogatym smakiem tego niezwykłego napoju. Dobra wiadomość dla poszukiwaczy nowych smaków jest taka, że w Polsce moda na picie zarówno piw rzemieślniczych różnego typu, jak i innych destylatów wytwarzanych w rodzinnych fabrykach wciąż rośnie.