Zadbajmy o to, aby podawać trunki (nalewki) w schludnych butelkach lub karafkach

Zarówno w przypadku potraw kulinarnych, tak i w degustacji nalewek, najpierw delektują się oczy. Dlatego też warto zadbać o podanie trunków w schludnych butelkach lub karafkach.

Ładnie podane trunki alkoholowe

Słoje, gąsiory, butle i butelki – te o najbardziej nietuzinkowych kształtach znajdziemy w pchlich targach i aukcjach internetowych. Często możemy kupić je za grosze, a w domu wyszorować szczotką do butelek i wyparzyć wrzątkiem. Prawdziwym rarytasem są karafki kryształowe. Poszukajmy ich w domach naszych mam i babć. Należy wiedzieć, że zwykłe szklane butelki podobne do tych, w których sprzedawany jest spirytus, kupimy obecnie już od około 1,50 zł za sztukę. To doskonały pomysł, jeśli planujemy obdarować naszymi specjałami rodzinę oraz znajomych.

Sprawdź jak alkohol trawi się w organizmie i jak uniknąć kaca na www.wzdecia.pl.

Odpowiednie trunki do odpowiedniego naczynia

Musimy pamiętać o tym, że aby z łatwością rozpoznać rodzaj nalewki, powinniśmy dokładnie opisać butelki. Oprócz rodzaju owoców zaznaczajmy też datę butelkowania. Etykieta na jutowym sznureczku to przydatna ozdoba butelki zwłaszcza wtedy, kiedy chcemy ją komuś podarować. Możemy kupić gotowe etykiety albo wykonać je z szarego papieru lub kartonu. Do opisywania etykiet dobry będzie zwykły pisak lub marker olejowy. Tym ostatnim podpiszemy nalewkę również bezpośrednio na butelce. Warto wybrać jasny kolor pisaka, na przykład biały. Bardzo wygodne są etykiety do naklejania na szkło. Możemy na nich zamieścić dowolne informacje, na przykład dedykację lub datę zlewania nalewki i wykorzystane owoce albo rodzaj bazy alkoholowej, na przykład spirytus, wódka, brandy czy rum.

Dodatkowa uwaga: smukłe i wysokie, niskie i pękate – butelki nie muszą być jednakowe. Każdy rodzaj nalewki możemy zlać do naczynia o unikatowym kształcie.